fredag 16. oktober 2009

Tordenskrall og ulvehyl


Disse forskjellene. Hva skal man forstå av at man er skapt på så totalt ulike vis? Den urolige moren klarer ikke å la det ligge. Hun grubler i det ene øyeblikket og reagerer i det andre. Hvordan går det ann?

Når hun sier potet, hører han pottitt! Eller omvendt. Det kan faktisk skje at han hører pommes frites, eller enda rarere; fløtegratinertepotetermedhvitløk. Og dessverre, omvendt. For hun er sikker på at han sa "Helt sikkert" i sta, men han vet at han sa, "Muligens".

Akk og ve!

Hva er dette? Noen skylder på en bit av et eple og noen på steinalderen. Andre snakker om hormoner og noen skikkelig galninger snakker vilt om at motsetninger tiltrekker hverandre. Jojomensann!
Her trekkes det i alle retninger og Den urolige moren roper røøød, mens Den ikke-fullt-så-rolige-faren hoier blååå. Unger og katter står i midten og rister på hodet, alle ser vel at det er lilla?

Huff.

Den gode nyheten er at de som oftest ikke bryr seg om hva de runde grønnsakene med skall på heter, eller om fargen heter blø eller råd.

De vil nemlig lære seg at uenigheter kan man vokse på og finne ut av. De skal ikke bråke, men debattere. De skal hviske, og gestikulere i slow motion. Og de skal lytte mer enn de snakker.

Hih, nei! Det kommer ikke til å skje. Den urolige moren er født med ild i blikket og torden i talen. Og hennes ekte mann ifører seg stor ulveham og elektrisk energi.

Jo, det er stor ståhei innimellom. Men de vet hva fred er. Det er den lille gaven som bor inni hånda og som finner veien til den andres hjerte når det er nok. Det er når brølet sitter fast i halsen og vondord har gått på et skjær og aldri vil nå til havna med sitt ærende. Det er når blikket plutselig vender utover og man ser at det er flere i krigen enn sin egen indre vulkan som bare vil og ikke kjenner kunsten å være mild.
Det er når stillheten dundrer i øret i påvente av at sverdene skal kastes på marken og gaven skal finne sin eier.

Da er det godt å være to med brann i sjela. Selv om forskjellene er store, er likhetene flere og små bål gir også varme.

Hvem bryr seg om hva de runde greiene heter, likevel?