mandag 14. desember 2009

14. desember


10 dager igjen til juledagen, juleaften og julenatten.

Jøje meg, var det ikke akkurat sommer da? Det var da ikke så lenge siden de var på årets campingvogntur med Hoppegutt og hans venn. De hadde badet med alle klærne på sammen med tråbåt og krabber og sommerkvelden hadde vært så varm og livlig med måkeskrik og alle de deilige sommertegnene. Da de kom opp til vogna var de helt salige av grillpølselukten de hadde møtt på veien tilbake til deres lille sommerhus på hjul og sommerlykken oste av dem på vei til kveldsdusj og tannpuss.
Et godt minne.

Det er da sannelig ikke så verst med vinter og jul, heller. Men det har ikke alltid vært slik. I mange år har Den urolige moren fått hosteanfall og hissig utslett bare av å tenke på julehøytiden og alle dens farger. Hun hadde glemt, eller ikke visst hva det egentlig dreide seg om og hvor sårt tiltrengt det er for henne med litt lys og varme i mørketiden.

Hva dreier det seg egentlig om da? Den urolige moren kan jo historien om hva som skjedde i de dager, hun vet om at det er godt å få fri fra jobb og hun har innsett at det bokstavelig talt er julekvelden for handelsstanden og alle de som omsetter saker og mat i pengeverdier.
Og på skolen i fjor fikk hun førsteklasses innføring i vikingenes midtvintersblot og deres feiring av at sola snudde. I tankenes tidsmaskin hadde hun reist hun dit og var med på høylydt fest og moro. En slik jul hadde jeg hatt godt av i denne verden også, tenkte hun.

Men når alt kom til alt gjaldt det vel å finne egne grunner til hvorfor man ville være med i runddansen og hvorfor man ville akseptere de forskjellige skikkene og gjøre de til sine egne. I Flokkehuset hadde flertallet akseptert juletretradisjonen og alle hadde skrevet greit under på at førjulstiden skulle være koselig og fyllt av små ting som ledet tanker og følelser inn mot juletidens skattekiste av gode stemninger.
I dag hadde hun vært ute og lånt noen greiner av naturen som hun skulle pynte med inne og ute, det skulle være dagens julebidrag. Tilbake skulle naturen få fuglemat og god energi.

Hun ønsker alle en god 14. desember!