fredag 8. januar 2010

Fredagspludder


Fredag. Det er nesten så en kan kalle det en slags miniatyrlillejuleaften eller muligens 16. mai? Eller mai i det hele tatt.
Det gode ligger foran, det er det som er poenget til Den urolige moren. En opptaktsdag.

Hver eneste uke kommer den og hun vet det hver gang. Hun sier for eksempel aldri "hvilken dag var det i går?" på en lørdag.
Og torsdag kunne like gjerne hett "dagen-før-fredag".
Det er nok ikke det at det skjer så mye, det synes Den urolige moren å erindre at hun har sagt før også, det er heller det at fredagsstemningen er så KOSELIG. Da kjøper de seg noe godt, det er lov å åpne vinflaska og er hun riktig heldig har hun husket å kjøpe inn nye kubbelys.

Om verden står på hodet og munnene sitter sikksakk i ansiktet, lysene skal tennes.

Men det er noe som er litt foruroligende.
Hun har liksom blitt litt i opposisjon til dette såkalte kjerringtøyset hun har drevet med i alle år. For er det liksom ikke fredag om hun ikke gjør det koselig og tenner lys og alt det der? Er hun ikke fornøyd med livet om det ikke er tellekanter på potetgullet? Ligger fredagslykken i hvorvidt Den ekte mannen ligger pent og rett på sofaen? Hoho, det har hun har også tenkt på i sin verste kontrollangst, det er rart å tenke på nå!

Nei, selvsagt ligger ikke fredagslykken der. Stemningen som Den urolige moren er så glad i ligger i ritualene, i vanene og i minnene som sier at på denne måten trives hun. Kjerring eller ikke. Hun er snar til å ta seg selv i forsvar og bare av den grunn bør hun handle inn en blomst til.

For det er ikke til å unngå at det gleder henne å servere Flokken sin et eller annet, og hun får lyst til å hoppe og klappe i hendene om de ser at hun har klint til litt ekstra. Hun tenker på og sammenligner det med at Den ekte mannen har fortalt at han blir veldig glad om hun legger merke til at bilen fungerer igjen. Det er sikkert noe av det samme. Og det er jo ikke å være kjerring og gubbe, er det vel? Det er å glede seg over at andre ser en ekstra innsats. Hun bestemmer seg for den løsningen.

Hun klarer ikke helt å fri seg fra tankene på roller og rolleforventninger da. De røde strømpene taes fram og strykes over.

Men det skal hun hyle og banne over en annen dag, nå må hun nemlig forberede dagfredagstemningen på kveldsfredagsstemningen.
I dag har de forresten noe å feire også! De er de lykklige eiere av bare et hus. Et slott og et hjem.


Har du forresten en gubbe eller kjerring du må rydde opp på sofaen?

God helg!